ROZJAŘENÍ

JE TO TAK

JARO JEŠTĚ NEZAČALO A UŽ S NAMA MLÁTÍ

Po tom, co jsme se otřepali ze zimy, to s nama začalo mlátit. Vrhli jsme se do zimního řezu rychlým tempem, prakticky nemáme ani nad čím přemýšlet – je nás málo. Po řezu a uvázání se opět dáme do boje s Eskou. Loni jsme vysekali 1100 hlav a přes léto jsme si označili další nakažené keře, které budeme muset po zimním řezu dát pryč.

Ve sklepě máme rozehraných spoustu novinek, které prožíváme na maximum.. ještě chvíli a půjdou ven. Nemůžeme se dočkat! Je to pro nás zase něco nového, společného a baví nás to tak moc.

VINICE

A také skvělá doba, kdy si můžete naplánovat další sezónu ve vinici. Procházeli jsme se kolem míst, kde žena s dětmi chodí trhat kopřivy a přesličku na postřiky révy, vzpomínali jsme matně, kde zakopávala preparát a nasávali jsme JARO ze vzduchu víc než kdy dřív. Včely vylítavaly postupně z úlů.. je to tady, nový rok!

ČAS PRO PLÁNY

Galerie sklep

Stále jsme přemýšleli, co se sklepem před lokalitou Stráž u nás na Vrbici. Po zimním úklidu, ustálení našich představ, jsme se rozhodli mu věnovat nemalou rekonstrukci a zpřístupnit ho více našim návštěvníkům, s kterými chceme sedět, procházet vína a tlachat. Do pár dní nás čeká sraz s Jirkou – architektem z Keeo4design a snad na příští sezónu bude sklep v novém saku.

ARCHIVNĚ

Už několik let vytahuji jednu šarži z archivu, ochutnám ji a jdu dál řešit práci. Na některé věci prostě nechcete mít čas, nějak to ve vás prostě nedozrálo. Teď ale nastal ten moment, kdy jsem se rozhodl jít s vínem ven po 10 letech, až neuvěřitelné. Teď to má přijít, všechno do sebe zapadlo. Dostalo skvělou etiketu, která je zrovna v procesu výroby a bude to zas jiné.

Dáváme vína ze sklepa až když jsme sami přesvědčeni, že teď je ta doba je pít. Naše mladá vína jsou dobrá, ale časem jsou ještě lepší. Nelámeme si hlavu nad tím, jak dlouho leží na sudu, jak dlouho jsou v láhvi. Každé víno má svůj čas. Jsou ročníky, kdy čas ležení na láhvi hraje významnější roli než to, že potřebujete nahradit víno za další. Naturální vína jsou běh na delší trať a s každým ročníkem je to ve sklepě jiné. Někdy se peru s tím, že víno, které zrovna dokvasilo v sudu, mám chuť strčit do láhve a dát ho okamžitě do distribuce, a ročník před tím pořádně není srovnaný.. nic neběží podle lajny.